2015 03 21Uitgevoerd zal worden: "Die sieben letzten Worte" van Joseph Haydn

Het concert was op zaterdag 21 maart om 20:00 uur in de kerk te Almen.

Daarnaast kon u voor een combinatie-kaartje kiezen waarmee u óók toegang had
tot het concert op zaterdag 04 april om 20:15 uur in de broederenkerk te Zutphen door
het Ruysdael Kwartet !


Over de componist :
Franz Joseph Haydn werd in 1732 geboren, in Wenen. Als 8-jarige jongen zong hij al in de Stephans Dom en wanneer hij 29 jaar oud is, trad hij in dienst bij de Oostenrijkse vorst Esterhazy als hofmusicus. Langzaam maar zeker ontwikkelde hij zich als componist en dirigent. Hij was een mens met een opgeruimd karakter: "De lieve Heer heeft me een vrolijk karakter gegeven, Hij zal het me niet kwalijk nemen, dat ik, als ik aan Hem denk, vanzelf op vrolijke melodieën kom." Bij "Die sieben letzten Worte" ligt dat anders: het is muziek, die hij in opdracht schreef, bij de zeven kruiswoorden van Christus.
Over de uitvoering:
Haydn kreeg op 53-jarige leeftijd de opdracht voor het componeren van deze muziek van de bisschop van Cadiz. Die wilde het uitvoeren op Goede Vrijdag. De bedoeling was, dat de bisschop de eerste van de kruiswoorden zou lezen, een korte uitleg zou geven en dat daarna er bijpassende muziek gespeeld zou worden. Een steeds op die manier verder: een kruiswoord, een uitleg, een muzikaal gedeelte. En aan het einde zou er een uitbeelding moeten zijn van het beven der aarde, zoals beschreven in het Evangelie van Mattheus. En zo geschiedde. het werd al spoedig een geliefd werk en werd oorspronkelijk uitgevoerd met een orkest, later met een strijkkwartet.
Tijdens een verblijf in Passau hoorde Haydn tot zijn verrassing een uitvoering door orkest, maar ook met zangsolisten en een koor! Het idee beviel hem wel en zo begon hij met de omwerking van de instrumentale muziek tot een soort lijdenscantate voor vierstemmig koor en solisten. Zo ontstond prachtige passiemuziek, die Haydn rekende tot de beste van zijn composities: uiteenlopen melodieën, kleurrijke orkestratie, evenwichtige afwisseling tussen koor en solisten.

Twee bijzondere concerten in deze tijd voor Pasen: het Collegium Vocale Zutphen verzorgt de uitvoering voor koor, solisten en orkest en het Ruysdaelkwartet speelt de instrumentale versie.
Naar boven